family1 cb

Besednjak Family

Tam na goriškem, kjer so strjene hiške, visoko na hribu vasica Pedrovo stoji.

Od tam je moj oče doma. Mali Jože je s trdim delom in pridno roko na poljih zrasel v moža.

V hribih prišli so težki časi,
zato je leta 1956, kupil krasno posest
na ankaranskem griču Na logu 10,
s soncem obsijano in z vinogradi obdano.

Ko niti vsega še nisem razumel, je za vedno odšel.
Neveden prevzel sem kmetijo in razmišljal kaj bi počel.

Z željo, da ohranim kmetijo sem na novo začel.

V rodovitno ekološko prst posadil sem več vrst češenj, oljk in trt.
Od Roseja, Refoška, Caberneta in Malvazije, naredil sem tudi zvrst.

Predelava našega vina in tudi drugih pridelkov je naravna in ekološka, saj verjamemo, da moramo delati z naravo in ji pustiti prosto pot.
 
Naša kmetija leži na prisojni strani miljskih hribov v majhnem kotičku slovenske Istre v mestecu Ankaran. Bližina morja in nekaj deset metrov nadmorske višine nudijo prepoznavnost kvaliteti vina Besednjak.
 
Takoj ko zaviješ na krajšo makedamsko pot, se tvoj pogled ne ustavi ampak bega levo in desno. Po poti, ki vodi do domačije je na vzhodni strani manjši vinograd Malvazije in oljčnik. Na zahodni strani pa se med cipresami in češnjo ob poti, odpre razgled na vinograd Refoška in Caberneta , ki ležita čez dolino do brega, kjer se začne sadovnjak češenj.
 
Tam preko vinograda pa je že od nekdaj zanimiv gozd z urejenimi potmi. Na  sprehodu po poteh lahko poslušaš različno petje ptic in opazuješ bogato zdravilno rastlinje gloga, melise, špargljev, bezga, ne manjkajo niti omamno dišeče vzpenjalke, kot so kovačnik in šipek. V njihovi družbi so tudi starejša drevesa, kot so hrast, lovor, jesen, topol ipd.  Po nekaterih raste bršljan, za nas sicer neuporaben, je pa za živali vir hrane v zimskem času.
 
Domačija stoji, kot jedro med nasadi. Naša prisotnost je obvezen del dneva, seveda z delom, ki ga skoraj nikoli ne zmanjka in pa tudi z opazovanjem prebujanja te mojstrovine.   
emblem_besednjak

Quality is far more important to us than quantity, as our small possessions show. We produce all crops strictly biological and organic. In addition to viticulture, we are also involved in oil production. Numerous recognitions and awards confirm that our products are organic and of high quality. Since 2014 we are also certified organic winemakers.Vina Besednjak
Goran Besednjak
Na logu 10
Ankaran 6280
Slovenia

Goran Besednjak
GSM: +386 41 681 787

 Vina Besednjak
Goran Besednjak
Na logu 10
Ankaran 6280
Slovenia

Ekolist
BIO_logo

Goran Besednjak
GSM: +386 41 681 787
Email: goran.besednjak@gmail.com

 

en_USEnglish
sl_SISlovenian en_USEnglish